8 februari 2011

Lätta?

Idag på föräldrarutbildningen så var det en dietist där och pratade om mat. Vi hade kommit väldigt långt med maten tyckte hon. Idag har maten gått riktigt bra tycker jag, två ersättningsmål, ett gröt mål och ett mat mål. Duktiga Juni :) Nu blir det snart ett ersättningsmål innan vi går och lägger oss.

Men, hon sa att när barnen sedan börjar äta mer vanlig mat så rekommederas det att man använder nyckelhålsmärkta produkter. Och det är ju något som jag aldrig använder hemma.. Vi har grädde i maten, dricker vanlig mjölk och handlar aldrig lättprodukter.
Dels för att varken jag eller Erik är direkt överviktiga, mer tvärtom, så det vore ju dumt att köpa sånt. Men mest är det för att dom produkterna ofta innehåller mycket mer tillsatser, och jag tror att det om nåt gör folk tjocka!  Så jag tänker absolut inte börja köpa lättmjölk när Juni ska dricka det.. Hon ska få riktiga produkter som smör och grädde, för det är jag uppväxt med! Vad tycker ni?

8 kommentarer:

 1. Tror på din filosofi Carro! Såg på Malou på tv 4 en morgon där dom pratade om hur mkt tillsatser det är iallt, sjukt mkt och inge vidare bra.. Vanlig mat och gärna ekologiskt slår jag ett slag för! :) Smakar bättre dessutom :)

  SvaraRadera
 2. Absolut inget konstigt margarin här hos mig! Vi köper Bregott och riktigt Smör. Lättmjölk är ju inget konstigt bara mindre fett men vi kör på ekologisk "grön" mjölk. Fast en produkt som är nyckelhålsmärkt behöver inte vara knasig. Mörkt bröd har ofta sådan märkning. Produkterna ska ha hög fiberhalt och låg sockerhalt har jag för mig. Men det är så många som köper allt utan att blinka. Jag är inte stenhård men försöker så gott jag kan att köpa mat utan E-nummer och en massa socker.

  SvaraRadera
 3. Vi kör också på riktigt smör- bregott och riktig mjölk! inga light varianter här inte :)

  btw.. grattis till vinsten i libero-tävlingen inne hos mig, mejla din adress till: ellenojag@gmail.com

  ha en fortsatt mysig kväll! kram

  SvaraRadera
 4. jag håller verkligen med dig! Det är inte fettet som är farligt( i måttliga mängder såklart), det är alla tillsatser och för mycket socker. Sen Tilda kom har jag blivit väldigt noga med maten, vill inte att hon får i sig några konserveringsmedel eller nått sånt som är onaturligt för kroppen. Vi köper aldrig lightprodukter, fast det gjorde jag inte innan tilda kom heller, just för att det är så mycket konstigt i dom produkterna. Istället för naturligt socker som kroppen faktiskt klarar av så stoppar dom i aspartam och så skriver dom att det är sockerfritt! Jag köper alltid t.ex korv med den högsta kötthalten, inte lightkorv.

  Fast just nyckelhåls produkter är ju bra, dom ska inte förknippas med lightprodukter tycker jag. nyckelhålet säger att varan innehåller mindre socker, salt, mer fibrer, nyttigare fetter( typ inga transfetter), inga sötningsmedel mm. vilket jag bara ser som possitivt!

  Jag tycker iaf fler borde lära sig att äta mer "ren" mat och inte var så rädd för just fett.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  absolut inte lightprodukter. jag tror det är de värsta man kan se sitt lilla barn. det innehåller så mycket konstiga tillsater som man inte ens kan uttala. och man blir inte tjock av full-fett produkter! har du varit inne och läst på www.kostdoktorn.se? Jättebra sida, han förespråkar RIKTIG mat, inga konstiga halvfabrikat och grejer. tror det är jätteviktigt, speciellt för små barn som ska växa och bli stora och starka :)

  Lycka till!
  kram

  SvaraRadera
 6. Har jag aaaaldrig hört :-O Snarare tvärt om att man ska använda riktigt smör, röd mjölk osv. Är väll som med allt annat, massa olika råd och rön.../Lina

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig helt och hållet Carro. Tänk dagens gamlingar, tror inte att de fick lightprodukter direkt. Då var det nog riktiga grejjer. Grädde och riktigt smör. Vi kör på röd mjölk till Simon vi, det är jag själv uppväxt med. Tror barn behöver det! Hoppas att allt är bra med dig och familjen annars. Juni verkar vara så go! Kramar /Diana :)

  SvaraRadera
 8. Instämmer! Vi handlar aldrig margarin eller lättmjölk. Riktigt schmöööör och riktig laktosfri mjölk. Punkt. Varför skulle man mata barnen med lätt-produkter? Det är bara konstiga grejer. Kroppen behöver äkta vara.

  SvaraRadera